Ientulehdus kehittyy jo muutamassa päivässä, jos hampaan pintoja ei puhdisteta päivittäin biofilmistä (plakista) eli bakteeripeitteestä. Ikenien kipu, turvotus ja verenvuoto esim. hampaita harjatessa ja hammasvälejä puhdistettaessa ovat tyypillisiä ientulehduksen oireita. Lisäksi suussa voi esiintyä pahaa makua tai hajua. On kuitenkin hyvä muistaa, että iensairaus voi olla myös oireeton.
Pitkään hoitamattomana ollut ientulehdus voi edetä hampaan kiinnityskudossairaudeksi eli parodontiitiksi. Parodontiitissa tulehdus alkaa tuhota hampaan sidekudoskiinnitystä sekä johtaa hammasta ympäröivän luun menetykseen. Näin pitkälle edenneenä sairaus aiheuttaa ikenien vetäytymistä ja hampaan heilumista ja hammas voidaan menettää kokonaan. Parodontiitti on yleinen suutulehdus aikuisilla. Noin kolmannes aikuisista sairastaa lievää parodontiittia ja pitkälle edennyttä, vakavaa parodonttiittia tavataan lähes 10 % aikuisväestöstä. Parodontiitin syntyyn vaikuttavat bakteerien lisäksi myös potilaasta johtuvat erilaiset altistavat tekijät kuten jotkin yleissairaudet kuten diabetes, sekä tupakointi.
Iensairauksia hoidetaan vastaanotolla poistamalla tautia aiheuttava bakteeripeite eli biofilmi (plakki). Tärkeää on poistaa myös bakteereiden tarttumista edistävät ja bakteereita kiinnittävät tekijät kuten hammaskivi hampaan ja juuren pinnoilta. Puhdistus voidaan tehdä joko käsiinstrumentein tai ultraäänilaitteella. Hoitoon kuuluu tärkeänä osana myös kotihoidon ohjaus, koska tehokkaalla, päivittäisellä suun ja hampaiden omahoidolla saavutetaan parhaat hoitotulokset. Myös säännöllinen saavutetun hoitotuloksen ylläpitohoito ja seuranta ovat tärkeitä parodontiitin hoidossa, sillä taipumus parodontiittiin säilyy koko elämän. Tulehtuneiden ikenien haavaisen pinnan kautta bakteerit pääsevät verenkierron kautta muualle elimistöön aiheuttaen tulehduksia muualla kehossa.