Voit varata ajan turvallisesti nettiajanvarauksella. Ajanvaraustiedot tallentuvat Assisdent -potilastietojärjestelmään (Entteri Oy) suojatun SSL-yhteyden kautta, emmekä tallenna potilastietoja omiin palvelimiin). Voit lukea lisää evästeistä ja tietoturvastamme täältä
Lue lisää

Miksi hammasta särkee?

 

Hampaan särky ei ole lainkaan harvinaista. Särky voi tulla yllättäen tai vähitellen ja se voi johtua monista eri syistä. Hammassäryn syytä voi olla itse vaikea arvioida ja se harvoin loppuu itsestään, joten käynti hammaslääkärillä on tällaisessa tilanteessa paikallaan. Tässä artikkelissa esitellään neljä yleisintä syytä hammassärylle.

 

  1. Ienperäinen hammassärky

 

Parodontiitti on tulehdussairaus hampaan kiinnityskudoksissa. Se heikentää hampaan kiinnittymistä leukaluuhun ja tuhoaa hampaan kiinnityskudoksia. Parondontiitti on yksi suurimmista syistä hampaiden menettämiseen aikuisiässä.

Ikenet eivät kiinnity hampaisiin niin tiukasti, kuin luulisi. Hampaan ja ikenen välissä on pinnallinen V:n muotoinen väli, jota kutsutaan uurteeksi. Parodontiitti vahingoittaa tätä uurretta ja mahdollisesti muita alueita. Loppupeleissä kudokset, jotka tukevat hammasta, rikkoontuvat. Jos tulehdus on vain pinnallisessa ikenessä, sitä kutsutaan ientulehdukseksi. Jos se kuitenkin on edennyt syvempiin kudoksiin ja luuhun, sitä sanotaan parodontiitiksi.

Hammaskaulan paljastuminen tulehduksen tuloksena aiheuttaa hampaan vihlontaa.

 

Plakki on ohut kalvo bakteereita, jotka kehittyvät hampaan pintaan. Hampaiden harjaus ja hammaslangan käyttö eivät aina puhdista tätä plakkia kokonaan, etenkin ikenen juuresta. Plakissa itävät myrkyt saattavat aiheuttaa harmia ikenelle pitkällä aikavälillä. Jos plakkia ei puhdisteta 48 tunnin kuluessa, syljessä olevat mineraalit tekevät plakista kovaa hammaskiveä, jota ei saa enää harjaamalla pois, vaan se täytyy puhdistuttaa ammattilaisen luona. Tämä hammaskivi aiheuttaa helposti tulehduksia. Koska hammaskiven aiheuttamat tulehdukset ovat usein kivuttomia, monet eivät edes tiedä, että tulehdus on syntynyt.

Huono hampaiden puhdistus aiheuttaa parodontiittia. Hammaskiven muodostuminen voi myös olla perinnöllistä, se voi johtua kalsiumin puutteesta tai liiasta tupakoinnista. Diabetes saattaa myös pahentaa parodontiittia. Osa lääkkeistä, jotka sisältävät hormoneja, saattavat altistaa suuremmalle tulehdusriskille.

Lue lisää ienhoitoihin liittyvistä palveluistamme:

Iensairauksien hoito

 

  1. Reikä hampaassa

 

Suussa asuu monia bakteereita. Kun syömme ja juomme suun bakteerit kehittävät happoja, jotka hajottavat hampaan kiillettä, joka suojaa hammasta. Kun hammas on täysin paljas, se altistaa hampaita reikiintymiselle. Nämä hapot alkavat hajottaa hammasta, ja hampaan hajoaminen saattaa edetä niin pitkälle, että reikä yltää hampaan juureen saakka.

Hampaiden reikiintymistä on helppo ehkäistä seuraavilla keinoilla:

  • Hampaiden harjaus ja hammaslangan käyttö päivittäin vähentävät plakkia ja suun bakteerien määrää.
  • Sokerien ja hapokkaiden ruokien syöminen vähentää haitallisten bakteereiden määrää suussa.
  • Fluorihammastahna vahvistaa hammasta, samoin kuin fluorihoidot.
  • Purukumin pureskelu syönnin ja juonnin jälkeen vähentää myös bakteerien määrää.

  1. Pulpiitti

 

Karies, joka on edennyt syvälle hampaan ytimen läheisyyteen, voi aiheuttaa voimakasta vihlontaa ja arkuutta hampaassa. Etenkin kylmää ja kuumaa ruokaa tai juomaa nautittaessa vihlonta voi pahentua. Jos karies etenee syvälle, se voi aiheuttaa hampaan ytimen tulehduksen, eli pulpiitin.

Ytimen tulehdus aiheuttaa verenkierron lisääntymistä ytimeen, joka taas aiheuttaa painetta onteloon, joka ympäröi hammasluuta. Alkuvaiheessa hampaassa voi olla sykkivää särkyä, jota fyysinen rasitus ja kuuma tai kylmä ruoka pahentavat. Tähän kipuun voi ottaa tarvittaessa ibuprofeiinia sisältävää särkylääkettä.

Jos ytimen tulehdus on lievä, se voi parantua puhdistuksella ja paikkauksella. Jos siitä ei kuitenkaan pidetä huolta alkuvaiheessa, se voi edetä niin pitkälle, että ainoa vaihtoehto on juurihoito. Jos hammas ei ole esteettisyyden ja purennan kannalta tarpeellinen, saatetaan se myös poistaa.

 

  1. Purentatrauma ja narskuttelu

 

Hampaiden voimakas narskuttelu ja pureskelu, eli bruksaus, voi aiheuttaa leuka- ja puremalihaskipuja ja pahimmassa tapauksessa hammassärkyä. Bruksismi on yleensä perinnöllistä, jota esiintyy lähinnä alle 50-vuotiailla. Narskuttelua voi esiintyä sekä valveilla ollessa että yöaikaan.

Yöaikaan tapahtuva bruksaus on yleisempää, mitä nuorempi on. Lapsilla se on yleistä noin 15-20% ja lukema laskee iän myötä.

Stressi, ahdistuneisuus, tietyt persoonallisuustyypit, tupakointi ja alkoholin ja kofeiinin käyttö voivat altistaa hampaiden narskuttelulle. Narskuttelu voi aiheuttaa paikkojen irtoamista, leukakipuja, puremalihaskipuja ja joskus myös hammassärkyä. Elämäntapojen muuttaminen, kuten alkoholin ja tupakoinnin vähentäminen, voi auttaa bruksaamiseen.

Jatkuva narskuttelu saattaa aiheuttaa päänsärkyä sekä kipua myös niskassa ja hartioissa.Tämä voi jopa altistaa leukaniveloireille ja -sairauksille, esimerkiksi osteoartriitille ja osteoartroosille.

 

Jos tunnet kipua hampaassa tai ikenessä, kannattaa varata aika hammashoitoon viipymättä. Mitä pikemmin hampaan säryn syy saadaan selville, ja se saadaan hoidettua, sen paremmat mahdollisuudet tulehdusten ja muiden komplikaatioiden ehkäisemisessä on. Hampaiden hyvä hoito kotona, kuten harjaus, hammaslangan käyttö, sokerin, alkoholin ja tupakoinnin vähentäminen ehkäisevät hampaan särkyjä ja tulehduksia.