Sattuuko hammaskiven poisto?

Hampaiden pinnalle kertyy bakteeripeitteitä, eli plakkia, joka on täysin normaalia, mutta se tulee puhdistaa hyvin pois. Silloin, kun plakkia pääsee kertymään paljon, eikä sitä puhdisteta pois, siitä tulee hammaskiveä. Hammaskiveä ei saa harjaamalla pois, vaan se tulee poistattaa hammaslääkärissä tai suuhygienistillä. Mikäli hammaskiveä ei poista, se saattaa aiheuttaa ikäviä ientulehduksia ja sen myötä parodontiitin eli kiinnityskudossairauden. Monet kuitenkin miettivät, että sattuuko hammaskiven poisto.

Hammaskivi on siis nimensä mukaan kovettunutta bakteeripeitettä, jonka puhdistaminen kotikonstein on mahdotonta. Hammaskiven koostumus on karhea, joka mahdollistaa muiden bakteerien tarttumisen pintaan. Hammaskiven muodostumiseen vaikuttaa useita tekijöitä. Sen kerääntyminen on yksilöllistä, siihen vaikuttaa runsaasti elintavat sekä syljen rakenne.

Sattuuko hammaskiven poisto?

Hammaskiven poistaa potilaan hampaista hammaslääkäri tai suuhygienisti. Hammaskiven poisto voidaan suorittaa kahdella eri tavalla, ultraäänilaitteella tai käsi-instrumentilla. Hammaslääkärin tai suuhygienistin käyttämä ultraäänilaite hyödyntää toiminnassaan hyvin korkeataajuista värähtelyä, joka aiheuttaa hammaskiven murenemisen ja irtoamisen.

Yleensä tässä käytetään yhdessä vesihuuhtelua, joka tehostaa toimintaa. Tämä toimenpide irroittaa myös plakkia ja muita hampaan värjäymiä. Käsi-instrumentti toimii taas manuaalisesti raaputtamalla hammaskivi irti hampaasta. Kumpikaan yllämainituista tavoista eivät vahingoita hampaita, jos niitä käytetään oikein.

Hammaskiven poistaminen voi tuntua ikävälle tai kivuliaalle, jolloin on mahdollista käyttää puudutusta. Pintapuudutus, eli ikeniin laitettava puudutusgeeli puuduttaa vain ikenen pinnan, jolloin herkistä ikenistä kärsivät voivat kokea siitä apua. Myös pistoksena laitettu puudute toimii, ja puuduttaa koko puhdistettavan alueen, eikä vain ientä.

Näin ehkäiset hammaskiveä:

  • Pese hampaat kahdesti päivässä (aamuin ja illoin)
  • Käytä hammaslankaa joka päivä
  • Käytä suuvettä, jotka tappavat mikrobeja suusta ja sisältävät fluoria
  • Käytä muita fluorivalmisteita ruokailun jälkeen pysäyttääksesi happohyökkäyksen
  • Varaa aika hammaslääkärin tarkastukseen puolen vuoden välein

Hammaskiveä voi ehkäistä hyvällä suuhygienialla, mutta täytyy kuitenkin muistaa, että sen syntymiseen vaikuttavat myös perinnölliset tekijät.

Yhteenveto

Hammaskiven poistaminen on yksi tärkeimmistä suuhygienian pilareista. Muista käydä puhdistuttamassa ja tarkistuttamassa hampaat hammaslääkärillä ainakin kaksi kertaa vuodessa.

Seuraavat vapaat ajat:
Näytä kaikki ajat
Nettiajanvaraus
HammasOskari
Yhteystiedot
Vastaanottomme sijaitsee myyrmäessä juna-aseman vieressä. Perille pääset kätevästi julkisilla kulkuvälineillä tai autolla. Alueella on runsaasti maksuttomia parkkipaikkoja.
Liesikuja 4 A, 01600 Vantaa.
Varaa aika numerosta (09) 5666 733 tai netistä
© 2017-2019 HammasOskari Oy
Sopimusehdot
Yhteystiedot
  • Hammaslääkäriasema Oskari, Liesikuja 4 A, 01600, VANTAA
© 2017-2019 HammasOskari Oy Sopimusehdot
Soita (09) 5666 733
Katso karttaa
Sulje

Kuinka ajanvaraus sujui?

Kaikki hyvin,
kiitos
En ole varma, auta
minua!

Älä häiritse, en halua nähdä tätä lomaketta enää

Soita minulle: (09) 566 6733

Saimme puhelinnumerosi talteen. Soitamme sinulle pian.

Käytämme sivustollamme evästeitä kehittääksemme palveluitamme. Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käytön ja yleiset sopimusehdot. Lue lisää
Jatka selailua