Voit varata ajan turvallisesti nettiajanvarauksella. Ajanvaraustiedot tallentuvat Assisdent -potilastietojärjestelmään (Entteri Oy) suojatun SSL-yhteyden kautta, emmekä tallenna potilastietoja omiin palvelimiin). Voit lukea lisää evästeistä ja tietoturvastamme täältä
Lue lisää

Hammasröntgen turvallisuus - onko röntgen turvallinen?

Röntgenkuvantaminen on yksi tärkeimmistä tavoista kuvantaa potilaan terveydentilaa niiltä alueilta, joihin ei muilla keinoin pääse käsiksi tai näe silmällä. Hampaiden röntgenkuvantamisella voidaan selvittää useita sairauksia ja tulehduksia suussa, jolloin ne on helpompi hoitaa kun ne on havaittu niiden varhaisessa vaiheessa. Monia voi tosin huolettaa hammasröntgen turvallisuus.

Hammasröntgeniin suositellaan menevän 3-5 vuoden välein tarkastusmielessä, jotta voidaan tarkastaa yleisesti suun terveys. Hammasröntgenkuvia on olemassa useita erilaisia ja jokaiseen eri kuvaan on olemassa erilaiset kuvantamislaitteet saamaan juuri täydellinen kuva alueesta, jota halutaan tutkia.

Hammasröntgen on yleisin röntgentutkimuksen muoto, joka tehdään verrattain usein potilaille, mutta on kuitenkin haitallisuudeltaan pieni, sillä säteily kohdistetaan vain pienelle alueelle, jolloin annos jää myös pieneksi.

Hammasröntgen turvallisuus – onko röntgen turvallinen minulle?

Röntgenkuvia on paljon erilaisia, joilla voidaan kuvantaa eri alueita ihmiskehosta. Näihin käytetään eri laitteita ja myös eri säteilyannoksia, jotta saadaan sopivat kuvat alueesta. Hammasröntgen turvallisuus kuitenkin huolettaa monia röntgenhoidossa käyviä, sillä säteilyn turvallisuus ja annosmäärä ei välttämättä ole itsestäänselvä tieto tavalliselle potilaalle.

Säteilyannokset vaihtelevat paljon riippuen siitä, mihin sitä kohdistetaan. Eniten säteilyä kuitenkin kohdistetaan silloin, kun tehdään tukkeutuneen verisuonen avauksia ja hammasröntgenissä taas kaikkein vähiten.

Hammasröntgenin säteilymäärä vastaa kuvasta riippuen noin parin päivän altistumista luonnon säteilylle.

Hammasröntgen turvallisuus – suojautuminen on tärkeää

Vaikka hammasröntgen onkin vähiten säteilyannosta tuottava toimenpide, sekin myös vaatii huolelliset suojatoimenpiteet, joka on toiminnan harjoittajan vastuulla. Potilaalle voidaan antaa suojaksi lyijyessu, joka suojaa kehoa sekä kilpirauhasta, mutta vain silloin jos se ei häiritse itse otettavaa kuvaa. Kuvaushuoneen suojaukseen vaikuttaa seuraavat tekijät:

  • Säteilykeilan koko, sekä kuvaussuunta
  • Röntgenlaitteen käyttömäärä
  • Säteilytuotto
  • Laitteen sijainti huoneessa
  • Lisäksi seinien säteilyläpäisemättömyys, riippuen viereisten huoneiden käyttötarkoituksesta.

Jokainen toiminnanharjoittaja, joka suorittaa röntgensäteellä tehtäviä toimenpiteitä on vastuussa turvallisuudesta ja laadunvarmistuksesta Säteilyturvakeskuksen valvonnan alla.

Yhteenveto

Hammasröntgen turvallisuus on asia, joka huolettaa monia. Huoli on kuitenkin turha, sillä säteilyannos on hyvin vähäinen. Röngten varmistaa kuitenkin, että hammaslääkäri voi havaita mahdolliset ongelmat ajoissa.

Seuraavat vapaat ajat:
Näytä kaikki ajat
Nettiajanvaraus
HammasOskari
Yhteystiedot
Vastaanottomme sijaitsee myyrmäessä juna-aseman vieressä. Perille pääset kätevästi julkisilla kulkuvälineillä tai autolla. Alueella on runsaasti maksuttomia parkkipaikkoja.
Liesikuja 4 A, 01600 Vantaa.
Varaa aika numerosta (09) 5666 733 tai netistä
© 2017-2024 HammasOskari Oy
Soita (09) 5666 733
Katso karttaa
Sulje

Kuinka ajanvaraus sujui?

Kaikki hyvin,
kiitos
En ole varma, auta
minua!

Älä häiritse, en halua nähdä tätä lomaketta enää

Soita minulle: (09) 566 6733

Saimme puhelinnumerosi talteen. Soitamme sinulle pian.