Voit varata ajan turvallisesti nettiajanvarauksella. Ajanvaraustiedot tallentuvat Assisdent -potilastietojärjestelmään (Entteri Oy) suojatun SSL-yhteyden kautta, emmekä tallenna potilastietoja omiin palvelimiin). Voit lukea lisää evästeistä ja tietoturvastamme täältä
Lue lisää

Hammasröntgen annos - mitä pitää tietää?

Röntgenkuvantaminen on tutkimuksen osa, joka perustuu toiminnaltaan säteilyyn ja sen läpäisemiin aineisiin. Röntgenkuvilla saadaan selville paljon asioita sieltä, jonne paljas ihmissilmä ei näe, tai ei voida muuten päästä luotettavalle etäisyydelle.

Röntgeniä käytetään yleisesti lähes kaikkialla ihmiskehossa voidakseen havainnoida ja paikantaa kyseessä oleva ongelma tai suorittaa yleinen tarkastus tietylle alueelle. Säteily on monelle potilaalle varmastikin pelottava ajatus, ja monille tulee mieleen pelottavia ajatuksia sen haitallisuudesta ihmiselle.

Säteilyturvakeskus Suomessa kuitenkin pitää huolen siitä, että kaikkia röntgenlaitteita käytetään juuri niin kuin pitääkin, ja kaikki mahdolliset riskit ovat minimoitu.

Hammasröntgen annos on todella pieni, joka potilaalle kohdistuu. Tämä perustuu siihen, että hammasröntgenin kuvantamisessa säteilyä kohdistetaan niin pienelle alueelle, ettei se aiheuta niin suurta haittaa potilaalle. Röntgensäteilyä mitataan millisieverteissä (mSv).

Esimerkejä säteilyannoksista:

  • 1000 mSv johtaa säteilysairauden oireisiin, kuten pahoinvointiin ja väsymykseen, mikäli altistuttu alle vuorokaudessa
  • 20 mSv on korkein sallittu annos säteilyn parissa työskenteleville
  • 3,2 mSv on keskimääräinen annos, jonka suomalainen saa vuoden aikana (röntgentutkimukset ja radonsäteily)
  • 2mSv on lentokoneessa työskentelevän vuosittainen annos kosmeettisesta säteilystä
  • 0,1 mSv on annos, jonka potilas saa keuhkojen röntgenkuvauksesta
  • 0,01 mSv on annos, jonka potilas saa hammasröngenkuvauksissa

Hammasröntgen annos

Hammasröntgenistä aiheutuva säteilyannos potilaalle on 0,01 – 0,02 mSv, joka vastaa yhden tai kahden päivän altistumista luonnon omalle taustasäteilylle. Hammasröntgenistä aiheutua säteilyn määrä on pienin, joita röntgentutkimuksista voi potilaalle koitua.

Hammasröntgen ei myöskään aiheuta haittaa sikiölle, mutta esimerkiksi hampaassa oleva tulehdus, joka jäisi röntgenistä pois jättäytymisen takia huomaamatta, on sikiölle haitallisempi. Annos on siis todella pieni.

Yhteenveto

Jos sinulla on kysymyksiä hammasröntgen annos koosta, niin voit aina pyytää lisää infoa hammaslääkäriltäsi tai olla yhteydessä suoraan Suomen Säteilyturvakeskukseen.

Seuraavat vapaat ajat:
Näytä kaikki ajat
Nettiajanvaraus
HammasOskari
Yhteystiedot
Vastaanottomme sijaitsee myyrmäessä juna-aseman vieressä. Perille pääset kätevästi julkisilla kulkuvälineillä tai autolla. Alueella on runsaasti maksuttomia parkkipaikkoja.
Liesikuja 4 A, 01600 Vantaa.
Varaa aika numerosta (09) 5666 733 tai netistä
© 2017-2024 HammasOskari Oy
Soita (09) 5666 733
Katso karttaa
Sulje

Kuinka ajanvaraus sujui?

Kaikki hyvin,
kiitos
En ole varma, auta
minua!

Älä häiritse, en halua nähdä tätä lomaketta enää

Soita minulle: (09) 566 6733

Saimme puhelinnumerosi talteen. Soitamme sinulle pian.