Hammaskiven poiston jälkeen - mitä tehdä?

Hampaisiin ja ienten rajaan kertyy ajan mittaan bakteeripeitettä eli plakkia, joka tulisi puhdistaa hyvin joka päivä kahdesti. Plakkia kerääntyy aina, kun suussa on happohyökkäys, eli aina ruokailun yhteydessä. Jos plakkia ei poista riittävän huolellisesti ja sitä jää suuhun, siitä alkaa muodostua hammaskiveä. Hammaskiven poiston jälkeen on tärkeää pitää hampaiden puhtaudesta hyvä huoli.

Mitä hammaskivi on?

Hammaskivi on kovaa, kalkkimaista kertymää hampaiden pinnalla ja ienten rajoissa, ja sen poistaminen on huomattavasti vaikeampaa kuin silloin, jos plakki on vielä pehmeää.

Hammaskiveä ei voi poistaa itse kotikonstein, vaan se tulee käydä poistattamassa ammattilaisen vastaanotolla. Hammaslääkärit ja suuhygienistit suorittavat hammaskiven poistoja. Hammaskiven poistaminen on suositeltavaa vuoden tai puolen vuoden välein, riippuen siitä, kuinka paljon plakin kertymiseen on taipumusta.

Hammaskiven kerääntymiseen vaikuttaa myös syljen paksuus, sillä paksumpi sylki ei huuhdo hampaiden pintoja yhtä hyvin, kuin juoksevampi sylki.

Hammaskiven poiston jälkeen

Hammaskiven poisto on nykyään nopeasti suoritettava toimenpide, joka voidaan tehdä kahdella erilaisella tavalla. Hammaskiven poistaminen sujuu näppärästi ja nopeasti ultraäänellä, joka on pieni, kynämäinen laite jonka korkeataajuinen värähtely irroittaa hammaskiven nopeasti ja vaivattomasti.

Tämä on huomattavasti suositumpi vaihtoehto myös siksi, että se on nopeampi, kuin manuaalisesti käsin tehtävä poisto.

Hammaskiveä voi poistaa myös käsi-instrumentilla, eli pienellä metallisella raaputtimella. Tämä on hitaampi ja myös kivuliaampi tapa suorittaa toimenpide, mutta se ei kuitenkaan oikein tehtynä vaurioita hampaan pintaa.

Hammaskiven poiston jälkeen ikenet saattavat tuntua aroilta jonkin aikaa. Ikenet voivat vuotaa verta, jos ienten rajaan on päässyt kertymään hammaskiveä paljonkin, mutta se helpottaa muutamassa tunnissa. Syömisen suhteen ei ole rajoitteita, heti kun vaan kokee olevansa valmis syömään ja juomaan, on se sallittua.

Hammaskiven ehkäisy kotona

Hammaskiven syntymistä voit ehkäistä helposti kotona pitämällä hampaat puhtaina päivittäin,

  • Pese hampaat huolellisesti kaksi kertaa päivässä
  • Käytä suuvettä
  • Käytä hammaslankaa
  • Käytä ksylitolivalmisteita aina ruokailun jälkeen

Muista myös varata aika hammaslääkärin tarkastukseen. Hammaskiven poiston jälkeen kannattaa varata jo valmiiksi uusi aika seuraavaa käyntiä varten.

Seuraavat vapaat ajat:
Näytä kaikki ajat
Nettiajanvaraus
HammasOskari
Yhteystiedot
Vastaanottomme sijaitsee myyrmäessä juna-aseman vieressä. Perille pääset kätevästi julkisilla kulkuvälineillä tai autolla. Alueella on runsaasti maksuttomia parkkipaikkoja.
Liesikuja 4 A, 01600 Vantaa.
Varaa aika numerosta (09) 5666 733 tai netistä
© 2017-2019 HammasOskari Oy
Sopimusehdot
Yhteystiedot
  • Hammaslääkäriasema Oskari, Liesikuja 4 A, 01600, VANTAA
© 2017-2019 HammasOskari Oy Sopimusehdot
Soita (09) 5666 733
Katso karttaa
Sulje

Kuinka ajanvaraus sujui?

Kaikki hyvin,
kiitos
En ole varma, auta
minua!

Älä häiritse, en halua nähdä tätä lomaketta enää

Soita minulle: (09) 566 6733

Saimme puhelinnumerosi talteen. Soitamme sinulle pian.

Käytämme sivustollamme evästeitä kehittääksemme palveluitamme. Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käytön ja yleiset sopimusehdot. Lue lisää
Jatka selailua