Hammaskiven poiston jälkeen kipu ei kestä kauaa

Hammaskivi on haitallinen aines, joka kertyy hampaan pinnalle ja ienrajaan. Hammaskivi on bakteeripeitettä, joka on päässyt kertymään ja kovettumaan hampaan pinnalle huonon suuhygienian seurauksena. Tällöin hammaskiven poisto hammaslääkärillä on välttämätöntä, mutta onneksi hammaskiven poiston jälkeen kipu ei kestä kauaa.

Mitä on hammaskivi ja miten se syntyy?

Ihmisen hampaiden pinnoille kertyy bakteeripeitteitä aina syömisen jälkeen, jonka vuoksi tulisi käyttää ksylitolivalmisteita ja harjata hampaat kahdesti päivässä, sekä putsata hammasvälit hammaslangalla.

Jos hammaskiveä kuitenkin hyvästä suuhygieniasta huolimatta pääsee kertymään hampaisiin, tulee se poistattaa hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla. Hammaskiveä ei pysty poistamaan kotona itse, sillä siihen tarvitaan oikeanlaiset instrumentit ja niitä tulee osata käyttää oikein, jotta hampaiden pinta ei kärsi poistosta.

Hammaskiven kertymiseen vaikuttaa moni tekijä. Siihen vaikuttavat huonon suuhygienian lisäksi myös perinnölliset tekijät sekä hampaiden rakenne, jotja määräävät, että mihin plakkia pääsee kertymään. Syljen eritys ja rakenne vaikuttavat asiaan myös, sillä suussa oleva sylki huuhtoo hampaiden pintaa bakteereista, joten jos sylki on paksua, ei se myöskään puhdista hampaan pintoja yhtä tehokkaasti.

Hammaskiven poiston jälkeen kipu ei kestä montaakaan minuuttia

Hammaskiveä poistetaan kahdella erilaisella menetelmällä riippuen potilaasta ja toimenpiteen suorittajasta.

Käsi-instrumentti on yksinkertainen tapa poistaa hammaskivi siihen tarkoitetulla raaputtimella. Suuhygienisti tai hammaslääkäri poistaa hammaskiven käsi-instrumentilla raaputtamalla ainesta irti hampaiden pinnasta, jolloin toimenpide voi kestää hieman kauemmin riippuen potilaan suussa olevasta hammaskiven määrästä. Käsi-instrumentti on usein myös kivuliaampi tapa.

Ultraääni on paljon suositumpi ja mukavampi menetelmä hammaskiven poistamiseen. Ultraäänilaite on kynää muistuttava pieni kone, joka toimii korkeataajuisella värähtelyllä. Tällä toimintatavalla kone irroittaa hammaskiven vaivattomasti hampaista vaurioittamatta niitä. Ultraääni on myös huomattavasti nopeampi ja kivuttomampi mentetelmä, kuin käsi-instrumentti.

Hammaskiven poiston jälkeen kipu ikenissä voi tuntua ikävältä, jos hammaskiveä on jouduttu poistamaan paljon ienrajasta. Toimenpiteen aikana kipua voi tuntua hampaissa ultraääntä käytettäessä, jos ikenet ja hampaat ovat herät kivulle. Kipu kuitenkin kaikkoaa nopeasti ja myös ienten mahdollinen vuotaminen lakkaa.

Miten hammaskiveä voi ehkäistä?

Hammaskiveä voi onneksi ehkäistä helposti kotona pitämällä hyvän huolen omasta suuhygieniasta. Seuraavat asiat auttavat ehkäisemään hammaskiven syntymistä.

  • Hampaiden harjaus kahdesti päivässä
  • Hammaslanka kerran päivässä
  • Suuvesi
  • Ksylitolivalmisteet ruuan jälkeen
  • Hammaslääkärin tarkastukset puolen vuoden välein

Yhteenveto

Hammaskiven poiston jälkeen kipu häviää nopeasti eikä toimenpide muutenkaan ole kivulias. Jos se tuntuu ikävältä, niin voit aina pyytää hammaslääkäriäsi käyttämään paikallispuudutusta.

Seuraavat vapaat ajat:
Näytä kaikki ajat
Nettiajanvaraus
HammasOskari
Yhteystiedot
Vastaanottomme sijaitsee myyrmäessä juna-aseman vieressä. Perille pääset kätevästi julkisilla kulkuvälineillä tai autolla. Alueella on runsaasti maksuttomia parkkipaikkoja.
Liesikuja 4 A, 01600 Vantaa.
Varaa aika numerosta (09) 5666 733 tai netistä
© 2017-2019 HammasOskari Oy
Sopimusehdot
Yhteystiedot
  • Hammaslääkäriasema Oskari, Liesikuja 4 A, 01600, VANTAA
© 2017-2019 HammasOskari Oy Sopimusehdot
Soita (09) 5666 733
Katso karttaa
Sulje

Kuinka ajanvaraus sujui?

Kaikki hyvin,
kiitos
En ole varma, auta
minua!

Älä häiritse, en halua nähdä tätä lomaketta enää

Soita minulle: (09) 566 6733

Saimme puhelinnumerosi talteen. Soitamme sinulle pian.

Käytämme sivustollamme evästeitä kehittääksemme palveluitamme. Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käytön ja yleiset sopimusehdot. Lue lisää
Jatka selailua