Hammaskiven poisto - sattuuko?

Hammaskivi on haitallista, hampaiden pintaan kertyvää ainesta, jonka poistaminen on välttämätöntä suun hygienian ja terveyden kannalta. Hammaskiveä syntyy lähes kaikkien hampaisiin joskus, on kuitenkin yksilöllistä, että kuinka paljon ja minne. Monia mietityttää hammaskiven poisto ja se, että sattuko se.

Miten hammaskivi syntyy?

Hampaiden pintaan kertyy bakteeripeitteitä, eli plakkia, josta muodostuu hammaskiveä silloin, kun plakkia ei puhdisteta kunnolla hampaiden pinnoilta. Hammaskiven rakenne on karhea, jonka takia sen pintaan tarttuu yhä helpommin lisää ja lisää bakteereita. Hammaskiven poisto ja kuinka paljon se sattuu, on täysin yksilöllistä.

Mikäli hammaskiveä ei poista, se aiheuttaa ikäviä seurauksia suun terveydelle. Ienrajaan kerääntynyt hammaskivi voi aiheuttaa ientulehduksia, jotka voivat edetä jopa parodontiittiin saakka, eli muuttua kiinnityskudossairaudeksi. Tämän vuoksi hammaskiven poisto on erittäin tärkeää tehdä säännöllisesti, sillä sitä ei ole mahdollista tehdä itse kotona.

Hammaskiven poisto – sattuuko?

Hammaskivi poistetaan hammaslääkärissä tai suuhygienistin vastaanotolla. Hammaskiven poistaminen on toimenpide, jonka kesto riippuu potilaan hampaissa olevan hammaskiven määrästä sekä siitä, millä työkalulla hammaskivi poistetaan hampaista.

Hammaskiveä voidaan poistaa kahdella eri tavalla. Suositumpi tapa on ultraääni, joka on pieni, kynämäinen kone, joka hyödyntää toimiessaan korkeataajuista värähtelyä. Värähtely murtaa hampaan pintaan kertyneen hammaskiven, ja mukana oleva vesisuihku huuhtoo palaset pois. Ultraääni on huomattavasti nopeampi ja kivuttomampi tapa, kuin käsi-instrumentti.

Käsi-instrumentti on toinen hammaskiven poistamiseen tarkoitettu työkalu. Instrumentti on eräänlainen raaputin, jolla hammaslääkäri tai suuhygienisti raapii hammaskiven irti hampaan pinnasta. Raaputtaminen on hitaampaa ja kivuliaampaa, kuin ultraäänellä tapahtuva poisto, mutta se, että sattuuko hammaskiven poisto, on täysin potilaasta itsestään ja kivunsietokyvystä kiinni.

Tarvittaessa hammaslääkäri voi käyttää paikallispuudutusta kivun ehkäisemiseksi.

Hammaskiven kertymiseen vaikuttaa muutama tekijä:

  • Syljen eritys ja sen paksuus
  • Perinnölliset tekijät
  • Potilaan oma suuhygienia

Hammaskiven poisto on välttämätön toimenpide, mutta hammaskiven syntymistä voi yrittää estää hyvällä suuhygienialla.

Yhteenveto

Varaa aika hammaslääkäriin ainakin kahdesti vuodessa, jotta hammaslääkärisi voi tarkistaa hampaasi sekä poistaa hammaskiven.

Seuraavat vapaat ajat:
Näytä kaikki ajat
Nettiajanvaraus
HammasOskari
Yhteystiedot
Vastaanottomme sijaitsee myyrmäessä juna-aseman vieressä. Perille pääset kätevästi julkisilla kulkuvälineillä tai autolla. Alueella on runsaasti maksuttomia parkkipaikkoja.
Liesikuja 4 A, 01600 Vantaa.
Varaa aika numerosta (09) 5666 733 tai netistä
© 2017-2019 HammasOskari Oy
Sopimusehdot
Yhteystiedot
  • Hammaslääkäriasema Oskari, Liesikuja 4 A, 01600, VANTAA
© 2017-2019 HammasOskari Oy Sopimusehdot
Soita (09) 5666 733
Katso karttaa
Sulje

Kuinka ajanvaraus sujui?

Kaikki hyvin,
kiitos
En ole varma, auta
minua!

Älä häiritse, en halua nähdä tätä lomaketta enää

Soita minulle: (09) 566 6733

Saimme puhelinnumerosi talteen. Soitamme sinulle pian.

Käytämme sivustollamme evästeitä kehittääksemme palveluitamme. Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käytön ja yleiset sopimusehdot. Lue lisää
Jatka selailua