Hammaskiven poisto menetelmät

Hammaskivi on haitallinen aines, jota kertyy hampaiden pintaan aika ajoin. Hammaskivi tulee ehdottomasti aina poistaa hampaista, sillä se voi aiheuttaa muita ongelmia tulevaisuudessa. Syömisen yhteydessä hampaiden pintaan kertyy bakteeripeitteitä, jotka tulisi poistaa harjaamalla hampaat aamuin ja illoin. Hammaskiven poisto tehdään aina hammaslääkärissä ja hammaskiven poisto menetelmät ovat yksinkertaiset.

Miten hammaskivi syntyy?

Silloin, jos plakkia, eli bakteeripeitteitä ei poista huolellisesti, plakki muuttuu hammaskiveksi hampaan pintaan, jolloin sitä ei voi enää itse poistaa, vaan toimenpiden tulee suorittaa joko hammaslääkärillä tai suuhygienistillä. Hammaskiven määrä ja kuinka nopeasti sitä kertyy, on täysin yksilöllistä eikä siihen ole yhtä oikeaa vastausta.

Hammaskiven kertymiseen vaikuttaa moni tekijä. Perinnölliset tekijät ja hampaiston muoto vaikuttaa suuresti siihen, mihin kohtiin hammaskiveä pääsee kertymään helposti. Myös syljen paksuus ja erityksen määrä vaikuttaa hammaskiven kertymiseen sillä, että sylki huuhtoo hampaiden pinnasta haitallisia mikrobeja pois. Kaikkein suurin tekijä hammaskiven syntyyn on kuitenkin huono suuhygienia, eli huonosti putsatut hampaat. Päivittäinen harjaaminen ja hammaslangan käyttö on välttämätöntä, jos haluaa välttyä hammaskiven kertymiseltä.

Jos hammaskiveä ei poistata, ienrajaan kertynyt hammaskivi aiheuttaa ientulehduksia. Ientulehduksen päästessä pitkälle, se voi aiheuttaa potilaalle parodontiitin eli kiinnityskudossairauden, joka on hoidettava hammaslääkärillä tai suuhygienistillä.

Hammaskiven poisto menetelmät

Hammaskiveä voi poistaa kahdella eri tavalla. Hammaskivi tulee kuitenkin aina poistaa hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla, sillä sitä ei voi mitenkään tehdä kotona. Hammaslääkärit ja suuhygienistit käyttävät kahta eri tapaa hammaskiven poistoon, joista molemmat ovat yhtä turvallisia hampaille, kun ne tehdään oikein.

Käsi-instrumentti on vanhempi tapa, mutta sitä käytetään yhäkin joskus. Instrumentti on eräänlainen raaputin, jolla rapsutetaan kivettynyt plakki hampaan pinnasta pois. Raaputtimia on olemassa erilaisia ja eri kokoisia sopimaan juuri jokaiseen kohtaan hampaistossa. Käsi-instrumentillä hammaskiven poisto on kivuliampaa ja hitaampaa, kuin ultraäänellä.

Ultraääni on toinen tapa, jolla hammaskivi voidaan poistaa. Se on pieni laite, joka hyödyntää toiminnassaan korkeataajuista värähtelyä. Värähtely irroittaa hammaskiven irti hampaiden pinnalta, ja mukana käytetty vesisuihku huuhtoo kaiken irronneen pois. Tämä on paljon kivuttomampi ja nopeampi keino, kuin käsi-instrumentti.

Hammaskiven kehittymisen estäminen:

  • Hammaslanka
  • Suuvesi
  • Hampaiden pesu aamuin ja illoin
  • Hammaslääkärin tarkastus puolen vuoden välein

Yhteenveto

Hammaskiven poisto menetelmät ovat yksinkertaiset, mutta se tulee aina hoitaa hammaslääkärin vastaanotolla, sillä itse hammaskiveä ei voi kotona poistaa. Varaa aika siis hammaslääkärin tarkastukseen ja hammaskiven poistoon ainakin kahdesti vuodessa.

Seuraavat vapaat ajat:
Näytä kaikki ajat
Nettiajanvaraus
HammasOskari
Yhteystiedot
Vastaanottomme sijaitsee myyrmäessä juna-aseman vieressä. Perille pääset kätevästi julkisilla kulkuvälineillä tai autolla. Alueella on runsaasti maksuttomia parkkipaikkoja.
Liesikuja 4 A, 01600 Vantaa.
Varaa aika numerosta (09) 5666 733 tai netistä
© 2017-2019 HammasOskari Oy
Sopimusehdot
Yhteystiedot
  • Hammaslääkäriasema Oskari, Liesikuja 4 A, 01600, VANTAA
© 2017-2019 HammasOskari Oy Sopimusehdot
Soita (09) 5666 733
Katso karttaa
Sulje

Kuinka ajanvaraus sujui?

Kaikki hyvin,
kiitos
En ole varma, auta
minua!

Älä häiritse, en halua nähdä tätä lomaketta enää

Soita minulle: (09) 566 6733

Saimme puhelinnumerosi talteen. Soitamme sinulle pian.

Käytämme sivustollamme evästeitä kehittääksemme palveluitamme. Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käytön ja yleiset sopimusehdot. Lue lisää
Jatka selailua