Hammaskiven poisto ja kipu

Hammaskiven poistaminen on tärkeä toimenpide suun terveyden ja hyvinvoinnin edistämiseksi. Toimenpiteen pituus riippuu potilaan hammaskiven määrästä ja tavasta, jolla hammaskivi poistetaan. Hammaskiven poisto ja kipu siihen liittyen ovat yksilöllisiä.

Mitä on hammaskivi ?

Hammaskivi on hampaiden pinnalle kertyvää, kovettunutta bakteeripeitettä. Hammaskiven rakenne on kalkkimainen ja pinnaltaan karhea, jonka takia se kerää itseensä helpommin lisää bakteeripeitettä. Hammaskivi on väriltään vaaleaa, joten se voi olla vaikeaa huomata hampaan pinnalta ja ienten rajoista. Hammaskivi on alkuperältään plakkia, joka on päässyt kovettumaan hampaisiin huonon suuhygienian seurauksena.

Hammaskiven poisto ja kipu – sattuuko hammaskiven poisto?

Hammaskiven poisto on välttämätöntä, mikäli halutaan pitää hampaat hyvässä kunnossa ja suun hygienia paikallaan. Hammaskiveä ei ole mahdollista poistaa itse kotikonstein, vaan se tulisi aina poistaa hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla. Hammaskiven poisto on toimenpide, joka on hyvin yksilöllinen potilaasta riippuen. Toimenpide voidaan suorittaa kahdella erilaisella tavalla:

Ultraääni on suosituin tapa hammaskiven poistoon. Laite on pieni, kynää muistuttava, ja hyödyntää korkeataajuista värähtelyä toimiakseen. Värähtely irroittaa hammaskiven irti hampaiden pinnalta ja ienten rajoista helposti ja nopeasti.

Käsi-instrumentti on manuaalisesti toimiva, vähemmän suositumpi keino. Kyseessä on pieni, metallinen raaputin, jolla hammaslääkäri tai suuhygienisti raaputtaa varovasti hammaskiven irti hampaasta. Kun toimenpide tehdään oikein, se ei vaurioita hampaita lainkaan.

Monia mietityttää hammaskiven poisto ja kipu, mutta se on täysin yksilöllistä. Ultraääni on hieman kivuttomampi tapa ja myös nopeampi, mutta ikenet voivat olla arat ja verta vuotavat vielä toimenpiteen jälkeen. Se ei ole vaarallista, vaan menee ohi parissa tunnissa.

Hammaskiven ehkäiseminen kotona

Hammaskiveä ei voi poistaa itse, mutta on mahdollista vaikuttaa sen kertymiseen. Näillä keinoin voit välttää hammaskiven syntyä hampaisiisi:

  • Hampaiden pesu kaksi kertaa päivässä
  • Hammaslanka
  • Suuvesi
  • Ksylitolivalmisteet aina ruokailun jälkeen
  • Hammaslääkärin säännöllinen tarkastus

Yhteenveto

Hammaskiven poistossa voi esiintyä kipua, mutta se on yksilöllistä jokaisella potilaalla. Kannattaa keskustella asiasta toimenpiteen suorittavan suuhygienistin tai hammaslääkärin kanssa.

Seuraavat vapaat ajat:
Näytä kaikki ajat
Nettiajanvaraus
HammasOskari
Yhteystiedot
Vastaanottomme sijaitsee myyrmäessä juna-aseman vieressä. Perille pääset kätevästi julkisilla kulkuvälineillä tai autolla. Alueella on runsaasti maksuttomia parkkipaikkoja.
Liesikuja 4 A, 01600 Vantaa.
Varaa aika numerosta (09) 5666 733 tai netistä
© 2017-2019 HammasOskari Oy
Sopimusehdot
Yhteystiedot
  • Hammaslääkäriasema Oskari, Liesikuja 4 A, 01600, VANTAA
© 2017-2019 HammasOskari Oy Sopimusehdot
Soita (09) 5666 733
Katso karttaa
Sulje

Kuinka ajanvaraus sujui?

Kaikki hyvin,
kiitos
En ole varma, auta
minua!

Älä häiritse, en halua nähdä tätä lomaketta enää

Soita minulle: (09) 566 6733

Saimme puhelinnumerosi talteen. Soitamme sinulle pian.

Käytämme sivustollamme evästeitä kehittääksemme palveluitamme. Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käytön ja yleiset sopimusehdot. Lue lisää
Jatka selailua