Hammaskiven poisto itse - voiko sen tehdä?

Hampaiden pinnoille on tavallista kerääntyä erilaisia bakteereita ja bakteeripeitteitä sen seurauksena, mitä syömme. Bakteerit voivat aiheuttaa reikiä ja muita ikäviä ongelmia, jonka takia hampaat tulisi pestä kahdesti päivässä. Hammaskiven syntyminen on hyvin tavallista ja se tulee käydä poistattamassa hammaslääkärin vastaanotolla tasaisin väliajoin. Hammaskiven poisto itse kotona ei ole mahdollista eikä turvallista.

Onko hammaskiven poisto itse mahdollista?

Silloin, jos hampaita ei pese huolellisesti, hampaiden pinnoilla olevat bakteeripeitteet muuttavat muotonsa hammaskiveksi. Hammaskivi on ulkonäöltään ja rakenteeltaan kovaa, karheaa ainetta, joka on vaikea saada irti. Hammaskiven karhea ulkomuoto kerää helposti lisää bakteereita, ja näin puhdistaminen on haastavampaa. Hammaskiven poisto itse on mahdotonta.

Hammaskivi tulee siis aina poistattaa hammaslääkärin vastaanotolla, jos on syytä epäillä sen olemassaoloa. Toisin kuin bakteeripeitteiden pois peseminen, hammaskiven poisto itse ei onnistu. Hammaskiven poistaminen vaatii aina hammaslääkärin tai suuhygienistin käsittelyä, koska he osaavat suorittaa toimenpiteen ilman, että hammas kärsii pintavaurioita.

Miten hammaskiven poisto tehdään?

Hammaskiven poistamiseen on olemassa kaksi eri tapaa, joista toinen on toista huomattavasti suositumpi. Käsi-instrumentti on vanhempiaikainen työkalu, jolla hammaskivi kirjaimellisesti raaputetaan irti hampaan pinnalta ja ienten rajoista. Tämä menetelmä on aikaa vaativampi sekä hieman kivuliaampi. Ultraääni on pieni laite, joka toimintaperiaatteessaan hyödyntää korkeataajuista värähtelyä, joka irroittaa hammaskiven nopeasti ja vaivattomasti.

Hammaskiven poistaminen on nopeahko toimenpide, jonka lopullinen pituus riippuu täysin siitä, kuinka paljon hammaskiveä on kertynyt hampaisiin. Kuitenkin hammaskiven poistossa olisi tärkeää käydä säännöllisin väliajoin, esimerkiksi puolen vuoden tai vuoden välein.

Hammaskiven kerääntymisen estäminen on onneksi helppoa kotona

Hammaskiven poisto itse ei onnistu, mutta sen syntymistä voi ehkäistä helposti kotona. Pidä vain huoli kunnollisesta suuhygieniasta seuraavilla tavoilla:

  • Hampaiden huolellinen pesu aamuin ja illoin
  • Hampaiden pesun yhteydessä käytettävä hammaslankaa kerran päivässä
  • Suuveden käyttö hampaiden pesun yhteydessä, tai pesujen välissä
  • Ksylitolivalmisteiden käyttö ruokailun jälkeen
  • Hammaslääkärin tarkastukset puolen vuoden välein

Yhteenveto

Hammaskiven estämiseen paras keino on huolellinen bakteeripeitteiden pesu, sekä yleinen hyvä suuhygienia. Hammaskiveä ei voi poistaa itse, joten sen ennaltaehkäisy on kaikkein paras vastaisku sitä vastaan. Täytyy aina muistaa, että hammaskiven kertyminen on yksilöllistä.

Seuraavat vapaat ajat:
Näytä kaikki ajat
Nettiajanvaraus
HammasOskari
Yhteystiedot
Vastaanottomme sijaitsee myyrmäessä juna-aseman vieressä. Perille pääset kätevästi julkisilla kulkuvälineillä tai autolla. Alueella on runsaasti maksuttomia parkkipaikkoja.
Liesikuja 4 A, 01600 Vantaa.
Varaa aika numerosta (09) 5666 733 tai netistä
© 2017-2019 HammasOskari Oy
Sopimusehdot
Yhteystiedot
  • Hammaslääkäriasema Oskari, Liesikuja 4 A, 01600, VANTAA
© 2017-2019 HammasOskari Oy Sopimusehdot
Soita (09) 5666 733
Katso karttaa
Sulje

Kuinka ajanvaraus sujui?

Kaikki hyvin,
kiitos
En ole varma, auta
minua!

Älä häiritse, en halua nähdä tätä lomaketta enää

Soita minulle: (09) 566 6733

Saimme puhelinnumerosi talteen. Soitamme sinulle pian.

Käytämme sivustollamme evästeitä kehittääksemme palveluitamme. Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käytön ja yleiset sopimusehdot. Lue lisää
Jatka selailua