Hammaskivi saa ikenen vetäytymään

Hammaskivi on hammassairaus, jossa suun bakteereista muodostuu kerrostumaa hampaan pintaan, mikä aiheuttaa ongelmia toisensa jälkeen. 

Bakteerimassa, eli plakki, kovettuu hampaan pinnassa hammaskiveksi syljen ja bakteerien aineenvaihdunnan tuloksena. Ensimmäinen paikka, johon hammaskiveä muodostuu, on hampaiden vapaat pinnat ienrajassa. Tähän kertyy plakkikin. Hammaskivi puolestaan aiheuttaa ientulehduksen, jonka ensimmäisiä oireita ovat verenvuoto hampaita harjatessa.

Hammaskiven poisto

Plakki on pehmeää bakteerimassaa, mikä on poistettavissa hampaita harjaamalla useimmiten. Hammaskivi puolestaan on kovaa ja kalkkeutunutta massaa, mikä vaatii joko ultraäänilaitteen tai tähän tarkoitettuja käsi-instrumentteja sen poistamiseen. Ultraääni on verrattain kivuton vaihtoehto hammaskiven poistolle. Käsi-instrumenteilla hampaita puhdistettaessa kalkkeumaa poistetaan hampaan pinnalta mekaanisesti ”raaputtamalla.”

Vaikka hammaskiven poistaminen ei ole kivuliasta, se voi olla herkkähampaisille ja -ikenisille hyvin epämielyttävää, missä tapauksessa hammaslääkäri voi käyttää puudutusgeeliä ikeniin ennen toimenpiteen aloittamista. Hammaskiven poistaminen voi vihloa, jos hampaasi ovat herkät, joten hammaslääkäriltä voi aina pyytää puudutusta, jos siltä tuntuu.

Hammaskiven poiston jälkeen hampaat voidaan lopuksi käsitellä fluoripitoisella hammastahnalla tai jauhepuhdistuksella. Jos hammaskiveä kertyy helposti, sen poistaminen tulisi suorittaa tasaisin väliajoin.

Hammaskivi aiheuttaa ongelmia

Hammaskiven rakenne on huokoista, joten sen takia hammaskiveen tarttuu helposti pigmenttiä ruoasta ja juomasta, jolloin hammaskivi aiheuttaa värjäymiä ja tummumista hampaisiin. Pigmentin ja värjäytymien lisäksi jos hammaskivi jää puhdistamatta, se voi aiheuttaa monia erilaisia tulehduksia ja ongelmia, kuten parodontiittia tai hammasluun karkaamista.

Ienvetäymä

Jos hammaskiveä jää ienrajaan, bakteerit pääsevät helposti ikenen alle, joka aiheuttaa pahoja tulehduksia. Ien on bakteereiden välittömässä läheisyydessä ärsytyksestä. Jos tätä ei hoideta, luutaso vetyätyy edelleen. Jos luutasoa menetetään, ei se tule koskaan takaisin. Pienessä mittakaavassa oleva tuho voidaan korjata siten, ettei se haittaa jokapäiväistä elämää. Jos koko leuan alueella on luukatoa liikaa, niin se on silti pysäytettävissä.

On siis tärkeää, että hammaslääkärissä käydään tasaisin väliajoin, jotta mahdolliset pienet ongelmat voidaan korjata, jotta niistä ei kasva suurempia ongelmia. Varaa aikasi tänään.

https://hammasoskari.fi/ajanvaraus

Seuraavat vapaat ajat:
Näytä kaikki ajat
Varaa aika numerosta (09) 5666 733 tai netistä
© 2017-2019 HammasOskari Oy
Sopimusehdot
Yhteystiedot
  • Hammaslääkäriasema Oskari, Liesikuja 4 A, 01600, VANTAA
Soita (09) 5666 733
Katso karttaa
Sulje

Kuinka ajanvaraus sujui?

Kaikki hyvin,
kiitos
En ole varma, auta
minua!

Älä häiritse, en halua nähdä tätä lomaketta enää

Soita minulle: (09) 566 6733

Saimme puhelinnumerosi talteen. Soitamme sinulle pian.

Käytämme sivustollamme evästeitä kehittääksemme palveluitamme. Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käytön ja yleiset sopimusehdot. Lue lisää
Jatka selailua