Jos sinulta puuttuu hampaita, saatat yllättyä kuullessasi, ettet suinkaan ole ainoa. 20-64 vuotiaiden ikäluokassa suurimmalla osalla joko puuttuu hampaita, tai ne ovat laajasti paikattuja. Tyydyttävään purentaan vaaditaan keskimäärin 10 hammasparia. Aina puuttuvaa hammasta ei kuitenkaan tarvitse korvata. Toiset kokevat jo yhden poskihampaan puutoksen vaikeuttavan elämää pahoin, kun toisilla on alle kymmenen paria hampaita, mutta he kokevat silti purennan ongelmattomaksi. Olet sitten menettänyt hampaasi onnettomuudessa tai purennan korjauksen yhteydessä, hampaan korvaaminen voi parantaa purentaa, puhetta ja jopa ulkonäköä. Hammasimplantti voi näin ollen olla hyvä vaihtoehto.
Mitä pikemmin hampaan poiston jälkeen hammas korvataan, sen helpompaa se on tehdä ja sen halvemmaksi se tulee potilaalle. Hampaan poiston jälkeen menetetään luun määrää, joten mitä kauemmin hampaan poistosta on kulunut aikaa, sitä vaikeampi ja kalliimpi hammasimplantin asentaminen on.
Koska hammasimplantit (=keinojuuri) asetetaan kirurgisesti, se voi tarjota kestävän ja pitkäaikaisen ratkaisun hampaan korvaamiseen. Implantin asentaminen sisältää kolme vaihetta, jotka vievät useita kuukausia.
Ensimmäisessä vaiheessa potilaalta otetaan röntgenkuvat ja implanttileikkaus suunnitellaan.
Leukakuvasta voi arvioida luun riittävyyden hammasimplantille. Mikäli hammasimplantti-leikkaus voidaan suorittaa, laitetaan ensimmäisessä vaiheessa hammasimplantti kirurgisesti leukaluuhun paikkaan, jossa hammas tai hampaat olivat. Implantti kiinnitetään leukaluuhun, ja tämän jälkeen odotetaan noin 3-6 kuukautta. Tänä aikana luu kasvaa hammasimplantin kierteisiin. Toisessa vaiheessa hampaista otetaan taas röntgenkuva, jolla varmistetaan implantin luutuminen (=osseointegraatio). Tämä leikkaus on varsin pieni toimenpide ensimmäiseen verrattuna. Uusi viilto tehdään implanttien pään paljastamiseksi. Kaulus asetetaan implantin päähän sen paljastumisen jälkeen. Tämä ohjaa ienkudosta parantumaan oikein. Toisinaan hammasimplanttileikkaus tehdään yksivaiheisesti jolloin paranemisjatke on jo asennettu ensimmäisellä kerralla, ja hammasimplantin paljastusleikkausta ei tarvitse suorittaa erikseen. Kun ien on parantunut, voidaan ottaa jäljennökset, valita hammaskruunun väri ja lähettää työ hammaslaboratorioon.
Kolmannessa vaiheessa laitetaan hammsimplantin päälle pysyvä kruunu.
Vaikka aikajänne hampaan poistosta hammaskruunun kiinnittämiseen hammasimplantin päälle viekin kauan aikaa, monet ihmiset valitsevat hammasimplantin, sillä ne ovat ominaisuuksiltaan ja ulkonäöltään lähimpänä lonnollista hampaita, ja ne voivat kestää useita vuosia tai jopa vuosikymmeniä.
Hammasimplanteilla voidaan korvata myös useampi puuttuva vierekkäinen hammas. Tässä operaatiossa leukaluuhun istutetaan useampi hammasimplantti joiden päälle voidaan rakentaa yhteenkytkettyjä hammaskruunuja eli hammassilta.
Myör irtoproteesien pysyvyyttä voidaan parantaa hammasimplantein, sen liikkumista suussa voidaan vähentää asentamalla implantit proteesin alle. Proteesi kiinnitetään pallo-, kisko- tai ”neppari”- kiinnittimillä implanttiin. Implantteja asennetaan yhä iäkkäämmille ihmisille.
Kun implanttihoito on suoritettu, potilas saa vastaanotolta yksilölliset ohjeet omahoidosta ja sopivista puhdistusvälineistä. Hammasimplanttia tulee hoitaa samalla tavalla kuin luonnollista hammastakin. Implantit tulee harjata aamuin illoin ja hampaiden välit puhdistaa, jotta vältytään bakteerien kasvulta. Mikäli plakkia ei harjata pois, implantin ympärillä oleva kudos voi tulehtua. Jos tulehtunutta kudosta ei hoideta, se voi johtaa erilaisiin komplikaatioihin ja pahimmillaan jopa irrottaa implantin paikoiltaan.
Päivittäisen kotihoidon lisäksi potilaan tulee käydä kontrollikäynneissä säännöllisin väliajoin. Ensimmäinen kontrollikäynti on yleensä 3–6 kuukauden kuluttua ja jatkossa käynnit ovat potilaan tilanteesta riippuen puolivuosittain, vuosittain tai mahdollisesti harvemmin.
Riskipotilaat, kuten tupakoitsijat, hoidetut parodontiittipotilaat ja yöpurijat saattavat joutua käymään kontrollikäynneissä tiuhempaan tahtiin.
Implantit eivät suinkaan ole ainoa vaihtoehto hampaan korvaamiselle. Toinen vaihtoehto implanteille ovat sillat, pintakiinnitteiset sillat (esimerkiksi Maryland-silta) ja irroitettavat proteesit. Perinteinen hammassilta peittää aukon keraamisella rakenteella, jossa oli aiemmin hammas. Nämä vaativat kuitenkin puuttavan hampaan vierushampaiden hiomista, jotta rakenteelle tulee riittävä materiaalipaksuus.
Näitä hammassiltoja voi valmistaa hammaslaboratorion kautta, mikäli on esteettinen alue tai tapauskohtaisesti myös vastaanotolla Cerec-menetelmällä.
Jos hammasta ei korvata, menetetään alueelta luuta. Luun häviäminen tapahtuu, kun hammas on poissa, koska hampaan luonnolliset juuret eivät enää ole upotettuna leukaluuhun, eikä normaalin purentarasituksen kautta leuka enää kuormitu paikallisesti.
Luun korkeutta ja paksuutta menetetään läpi elämän.
Mitä kauemmin hampaan poistosta on kulunut aikaa, sitä kalliimpi ja haastavampi hammasimplantin asentaminen on.
Valitettavasti luun paikallinen menetys ei vaikuta vain poistetun hampaan koloon, vaan myös naapurihampaisiin. Tässä tilanteessa hampaan tai hampaiden puuttuminen voi vaikuttaa kasvojen ulkonäköön.
Jos sinulla on puuttuvia hampaita, jotka häiritsevät tai vaikeuttavat päivittäisiä toimintoja, hampaan korvaaminen voi olla varteenotettava vaihtoehto.
Soita vastaanotollemme 09 566 6733 tai varaa tarkastus-aika nettiajanvarauksesta www.hammasoskari.com