Parodontiitti on suun alueen sairaus, joka on usein alidiagnosoitu. Parodontiitti, eli kiinnityskudossairaus on usein vähäoireinen, joten sen havainnoiminen itse voi olla vaikeaa. Kiinnityskudossairaus saa usein alkunsa huonosta suuhygieniasta, joka aiheuttaa ientulehdusta joka taas altistaa parodontiitille. Parodontiitin ehkäisy, varhaisdiagnostiikka ja hoito kulkevat käsi kädessä.
Parodontiitti on kiinnityskudossairaus, joka on tulehdus hampaan kiinnityskudoksissa. Pahimmassa tapauksessa hoitamaton kiinnityskudossairaus voi johtaa hampaan irtoamiseen ikenestä. Hammaskivi usein ärsyttää ientä, joka helposti johtaa ientulehdukseen joka voi puolestaan johtaa kiinnityskudossairauteen. Tämän takia huolellinen plakin poisto on erittäin tärkeää.
Jonkinasteista parodontiittia on tutkittu sairastavan jopa 64 prosenttia yli 30-vuotta täyttäneistä. Kiinnityskudossairaus on salakavala sen vähäisen oireiden vuoksi ja näin pääsee yleensä aika pitkälle, ennen kuin se diagnosoidaan. Sairauden diagnosoitua aloitetaan hoito mahdollisimman pian.
Parodontiitin hoito tulee aloittaa mahdollisimman pian sen havaitsemisesta. Hoitoon osallistuu potilaan itsensä lisäksi myös suuhygienisti ja hammaslääkäri, joka tekee diagnoosin sairauden olemassaolosta.
Parodontiitin hoidon eteneminen riippuu hyvin pitkälti siitä, kuinka pitkälle sairaus on päässyt jo kehittymään. Pahassa kiinnityskudossairaudessa hoito aloitetaan potilaan antibioottikuurilla, joka tuhoaa haitalliset bakteerit hampaan kiinnityskudoksista.
Tämän jälkeen hoitotoimenpiteet saattavat sisältää leikkauksen sekä purennan korjausta. Kuitenkin hoidossa kaikkein tärkeintä on potilaan kotihoito, eli huolellinen suuhygienia päivittäin sekä tupakoinnin lopettaminen.
Sairauden ehkäisy on mahdollista ja se onnistuu näillä keinoilla:
Parodontiitti on kiinnityskudossairaus, joka saa alkunsa huonosta suuhygieniasta. Se on vähäoireinen sairaus, mutta mahdollista saada kuriin parantamalla suuhygieniasta huolehtimista. Suuhygienian ylläpito tulisi olla jokapäiväinen rutiini, jolloin pystyy itse ehkäisemään monia suun alueen tulehduksia ja sairauksia.