Hammaskiven poiston jälkeen

Hammaskivi on hampaan pinnalle kertynyttä kovettunutta bakteeriplakkia. Kun bakteereita kertyy hampaan pinnalle, syljen kalsium kovettaa sen ja siitä muodostuu niin sanottua hammaskiveä. Hammaskiven poisto hammaslääkärissä on suositeltavaa kerran tai kaksi vuodessa. Hammaskiven poiston jälkeen on tärkeää pitää hampaat puhtaana, jotta sitä ei muodostu hampaan pinnalle heti uudestaan.

Miten hammaskivi poistetaan?

Hammaskiven poisto suoritetaan hammaslääkärissä joko ultraäänilaitteella ja/tai käsi-instrumenteilla. Toimenpiteeseen kuluu yleensä muutamista minuuteista jopa puoleen tuntiin riippuen siitä, kuinka paljon hammaskiveä pitää poistaa. Joskus hammaskiven poiston voi jakaa jopa useammalle hoitokerralle. Toimenpide ei ole yleensä kivulias, mutta se voi olla epämiellyttävää. Jos hoito tuntuu ikävältä, niin voit aina pyytää puudutuslääkettä.

Hammaskiven poiston jälkeen sinun ei tarvitse olla syömättä, vaan voit syödä ja juoda heti, jos niin haluat. Kun hoito on suoritettu ja hampaasi ovat taas puhtaat hammaskivestä, sinun tulisi pitää itse hyvä huoli hammaskiven ehkäisystä.

Kuinka usein hammaskiven poistossa pitäisi käydä?

Hammaskiven poiston jälkeen kannattaa heti varata seuraava aika hammaskiven poistoon. Hammaskivi kannattaa käydä poistamassa puolen vuoden tai vuoden välein. Hammaskiven kehittyminen riippuu paljon henkilöstä ja joillekin sitä voi kehittyä jo muutamassa viikossa, kun taas toisilla se voi kestää monia kuukausia.

Miten hammaskiveä voi ehkäistä?

Hammaskiven ehkäisy on hyvin yksinkertaista. Muista vain harjata hampaat kaksi kertaa päivässä huolellisesti ja käyttää hammaslankaa iltaisin. Hampaita pitäisi harjata noin 2-3 minuuttia kerrallaan eikä harjausprosessia pitäisi kiirehtiä. Sähköhammasharja auttaa poistamaan plakkia tehokkaammin kuin tavallinen hammasharja.

Harjaa etenkin ienrajat kunnolla, sillä juuri ienrajaan kertyy yleensä paljon plakkia ja bakteereita. Ehkäise siis hammaskiveä näin:

  1. Pese hampaat kahdesti päivässä
  2. Käytä hammaslankaa
  3. Älä unohda suuvettä

Voiko hammaskiven poistaa kotona?

Hammaskiveä ei voi poistaa kotona, sillä siihen tarvitaan pieniä ja tarkkoja instrumentteja. Hammaslääkärin ultraäänilaite on tehokas hammaskivenpoistaja. Kotona sen sijaan kotona voi ehkäistä hammaskiven syntymistä pitämällä huolen omien hampaiden puhtaudesta päivittäin.

Yhteenveto

Hammaskiven ehkäiseminen kotona on tärkeä osa hampaiden ja suun hyvinvointia. Muista harjata hampaat kahdesti päivässä ja käyttää harjaamiseen 2-3 minuuttia. Hammaslangan ja suuveden käyttöä ei myöskään pitäisi unohtaa.

Hammaskiven poiston jälkeen voit jatkaa päivärutiiniasi normaalisti. Sinun ei tarvitse olla syömättä tai juomatta. Jos hoidon aikana on käytetty puudutusta, niin kannattaa kuitenkin odottaa syömisen kanssa sen aikaa, että puudutus on hälvennyt, jotta et vahingossa puraise puutuneeseen poskeen tai kieleen.

Seuraavat vapaat ajat:
Näytä kaikki ajat
Varaa aika numerosta (09) 5666 733 tai netistä
© 2017-2019 HammasOskari Oy
Sopimusehdot
Yhteystiedot
  • Hammaslääkäriasema Oskari, Liesikuja 4 A, 01600, VANTAA
Soita (09) 5666 733
Katso karttaa
Sulje

Kuinka ajanvaraus sujui?

Kaikki hyvin,
kiitos
En ole varma, auta
minua!

Älä häiritse, en halua nähdä tätä lomaketta enää

Soita minulle: (09) 566 6733

Saimme puhelinnumerosi talteen. Soitamme sinulle pian.

Käytämme sivustollamme evästeitä kehittääksemme palveluitamme. Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käytön ja yleiset sopimusehdot. Lue lisää
Jatka selailua