Hammaskiven poisto itse

Hammaskiveä kehittyy jokaiselle ihmiselle hampaiden pinnalle etenkin ienrajaan. Hammaskivi on bakteeriplakkia, joka kehittyy, kun syljessä oleva kalsium kovettaa hampaan pinnalle kerääntyneet bakteerit. Vaikka hammaskivi ei vaikuta vaaralliselta tai haitalliselta, sen poistamatta jättäminen saattaa kuitenkin aiheuttaa ientulehduksia. Hammaskiven poisto itse kotona ei ole mahdollista, vaan se tulee tehdä hammaslääkärissä tasaisin väliajoin.

Miten hammaskivi poistetaan ja kuinka kauan se kestää?

Hammaskiven poisto itse ei ole mahdollista kotioloissa. Sinun tulee siis käydä hammaslääkärissä puhdistamassa hampaasi. Hammaslääkäri tai hammashoitaja voi puhdistaa hampaasi ultraäänilaitteella tai käsi-instrumenteilla. Toimenpiteeseen menee muutamasta minuutista mahdollisesti jopa puoleen tuntiin. Tarvittaessa toimenpiteen voi jakaa parille eri hoitokerralle.

Vaikka hoito ei yleensä satu, se voi tuntua joidenkin potilaiden mielestä ikävältä. Tässä tilanteessa voit pyytää puudutusta hammaslääkäriltä. Hoidon jälkeen voit syödä ja juoda normaalisti, mutta syömistä kannattaa välttää siihen asti, että mahdollinen puudutus on hälvennyt.

Hammaskiven muodostuminen on yksilöllistä ja joillekin sitä voi muodostua parissa viikossa, kun taas toisille sitä muodostuu muutamissa kuukausissa. Hammaskiven poistoon kannattaa varata aika puolen vuoden tai vuoden välein.

Hammaskiven poisto kotikonstein

Hammaskiven poisto kotikonstein ei ole mahdollista. Vaikka joskus hammaskiveä voi nähdä itse hampaiden ienrajassa, suurimmaksi osaksi et näe kaikkea suuhun kertyvää hammaskiveä. Hammaslääkäri poistaa hammaskiven hellävaraisesti vahingoittamatta hampaita, eli ainoa vaihtoehto puhdistukseen on vastaanotolla käyminen.

Jos yrität poistaa hammaskiveä itse, saatat vain aiheuttaa vahinkoa oman hampaan kiilteelle. Hammaslääkärissä se voidaan poistaa niin, että kiille ei kärsi.

Miten ehkäisen hammaskiven syntymistä?

Vaikka hammaskiven poisto itse ei onnistu, niin voit silti ehkäistä sen syntymistä. Muutamalla yksinkertaisella askeleella sen ehkäiseminen onnistuu lähes kokonaan:

  1. Harjaa hampaat kahdesti päivässä
  2. Käytä hammaslankaa iltaisin
  3. Käytä suuvettä tarvittaessa

Muista harjata hampaita ainakin 2-3 minuuttia sähköhammasharjalla ja kiinnitä paljon huomiota etenkin ienrajaan.

Mitä tapahtuu, jos en poistata hammaskiveä?

Hammaskivi voi vaikuttaa vaarattomalta, mutta se saattaa aiheuttaa pahimmillaan jopa gingiviitin eli ientulehduksen. Ientulehdus näkyy verenvuotona ikenestä silloin, kun harjaat hampaitasi.

Hoitamatta jätetty hammaskivi antaa bakteereille karhean pinnan, johon tarttua, mikä johtaa bakteerien lisääntymiseen ja siten ientulehdukseen, pahanhajuiseen hengitykseen ja muihin ongelmiin. Hampaita voi alkaa särkeä ja ientulehdus (gingiviitti) edetä kiinnityskudossairaudeksi (parodontiitti).

Hammaskivi tulee siis poistaa hammaslääkärissä tai suuhygienistillä tasaisin väliajoin. Voit varata vastaanotolle ajan puhdistukseen vuoden tai puolen vuoden välein, tarvittaessa useamminkin. Jos harjaat hampaita hyvin ja muistat käyttää hammaslankaa, niin hammaskiveä ei pitäisi juurikaan syntyä.

Yhteenveto

Hammaskiven poisto itse on mahdotonta, mutta hammaslääkäri tai suuhygienisti voi poistaa sen näppärästi ultraäänellä tai käsi-instrumenteillla. Hoitoon menee muutamasta minuutista jopa useisiin tunteihin riippuen hammaskiven määrästä.

Voit ehkäistä hammaskiven syntymistä harjaamalla hampaat kahdesti päivässä sekä käyttämällä hammaslankaa ja suuvettä. Muista varata aika hammaslääkäriin tasaisin väliajoin, jotta saat suusi puhtaaksi hammaskivestä.

Mikäli hammaskivi jää puhdistamatta pitkäksi aikaa, se voi aiheuttaa ientulehduksia ja ongelmia.

Seuraavat vapaat ajat:
Näytä kaikki ajat
Varaa aika numerosta (09) 5666 733 tai netistä
© 2017-2019 HammasOskari Oy
Sopimusehdot
Yhteystiedot
  • Hammaslääkäriasema Oskari, Liesikuja 4 A, 01600, VANTAA
Soita (09) 5666 733
Katso karttaa
Sulje

Kuinka ajanvaraus sujui?

Kaikki hyvin,
kiitos
En ole varma, auta
minua!

Älä häiritse, en halua nähdä tätä lomaketta enää

Soita minulle: (09) 566 6733

Saimme puhelinnumerosi talteen. Soitamme sinulle pian.

Käytämme sivustollamme evästeitä kehittääksemme palveluitamme. Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käytön ja yleiset sopimusehdot. Lue lisää
Jatka selailua