Hammashoitola on monelle varmasti tuttu paikka, sillä siellä tulisi hyvän hampaiden hygienian ylläpidon vuoksi käydä puolen vuoden välein. Hammaslääkärissä on hyvä tarkistuttaa hampaiden terveys ja puhtaus, tarvittaessa poistaa myös hammaskiveä. Kuitenkaan hammashoitolan sisällä olevat työntekijät ja niiden tehtävät eivät välttämättä ole tuttuja kanta-asiakkaillekaan. Moni ei ehkä välttämättä tiedä, mikä on hammaslääkärin ja suuhygienistin ero. Se, mitkä ovat suuhygienisti tehtävät, voi olla monelle tuntematon asia, sillä hammaslääkäri usein yhdistetään pelkästään hampaiden hoitoon.
Suuhygienisti on kuitenkin aivan yhtä tärkeässä roolissa kuin hammaslääkärikin, vaikka heidän työtehtävänsä eroavatkin huomattavasti toisistaan. Suuhygienistit usein toimivat yksin omassa työhuoneessaan potilaiden kanssa, mutta voivat tarvittaessa toimia hammaslääkärin assistenttina myös.
Suuhygienistin työpäivät ovat toinen toistaan mielenkiintoisempia ja erikoisempia. Päivä alkaa työhuoneen siivoamisella ja desinfioimisella päivän esimmäistä asiakasta varten. Asiakasta odotellessa, suuhygienisti tutustuu tietokannasta tämän potilaan tietoihin ja aiempaan hoitohistoriaan, jotta päästäisiin itse asiaan reippaasti. Aikuisten potilaiden aika suuhygienistilla kestää tunnin ja lasten aika puoli tuntia.
Suuhygienisti voi toimia useissa eri paikoissa, kuten hammaslääkäriasemilla, sairaaloissa sekä terveyskeskuksissa. Suuhygienistin tehtävät ovat monipuolisia ja todella laajalle alueelle ulottuvia, aivan erilaisia kuin hammaslääkärillä.
Yleisimpiä suuhygienisti tehtävät ovat esimerkiksi:
Suuhygienisti ttehtävät ovat hyvin monipuolisia, mutta ne liittyvät suurimmalta osin hampaiden ja suun terveyden ylläpitämiseen. Voit varata ajan suuhygienistille esimerkiksi oman hammaslääkärisi kautta. Muista käydä hampaiden tarkastuksessa puolen vuoden välein!