Hammaslääkärin vastaanotto on monelle meistä tuttu paikka, sillä siellä tulisi käydä säännöllisin väliajoin vähintäänkin tarkastuksessa. Kuitenkin monikaan asiakkaista ei välttämättä tiedä, mitä hammaslääkäriasemilla oikeasti tapahtuu ja millaisilla ammattinimikkeillä siellä työskennellään.
Esimerkiksi suuhygienisti on varmasti ainakin tuttu sana, mutta sen merkitys voi olla hieman vähemmän tunnettu. Suuhygienistin vastaanotolla kuitenkin käyvät suuri osa hammaslääkäriaseman asiakkaista. Tässä artikkelissa katsomme, kuka suuhygienisti on ja mitä hän tekee.
Suuhygienisti on hammaslääkäriasemilla, sairaaloissa ja terveyskeskuksissa työskentelevä terveydenhuoltoalan ammattilainen. Suuhygienistin työtehtävät ovat paljolti poikkeavia verrattuna hammaslääkärin työtehtäviin, vaikkakin aivan yhtä tärkeitä.
Suuhygienisti opiskelee ammattiinsa ammattikorkeakoulussa, joita on muutama ympäri Suomea. Ammattiin opiskeleminen kestää noin 3,5 vuotta, ja siihen sisältyy monipuolisia eri korkeakouluopiskelun osa-alueita. Suuhygienistin työllistyminen on nykyään hyvä.
Suuhygienistin työnkuvaan kuuluu paljon asioita, joita hammaslääkäri ei välttämättä suorita sen keskittyessä eri operaatioihin potilaan suussa.
Keskeisimpiä suuhygienistin tehtäviä ovat esimerkiksi seuraavat:
Yllämainittujen työtehtävien lisäksi suuhygienisti tekee paljon muutakin edistääkseen potilaan terveyttä suussa.
Suuhygienistit työskentelevät usein itsenäisesti. Hygienistin päivä alkaa työhuoneen desinfioimisella ja siistimisellä päivän ensimmäistä potilasta varten. Potilaan saapumista odotellessa hygienisti tutustuu potilaan tietoihin etukäteen valmiiksi. Pelkän hampaiden hoitamisen lisäksi suuhygienisti tukee potilaan kotihoitoa ja sen edistämistä, joka on suun terveyden ylläpidon kannalta välttämätöntä.
Suuhygienisti tekee paljon edistääkseen potilaan suun ja suun alueen hyvinvointia ja terveyttä, usein hammaslääkärin tarkastuksen tai muiden toimenpiteiden yhteydessä. Suuhygienisti tekee todella tärkeää työtä, eikä sitä tulisi ajatella vähemmän tärkeänä kuin hammaslääkärin tekemää työtä, vaikka näiden kahden ammattilaisen ero voi olla hieman hankalaa tunnistaa.
Suuhygienistin työ on tärkeää ja tapaat heitä usein hammaslääkärin vastaanotolla. Voit varata ajan suuhygienistille esimerkiksi hampaiden puhdistusta varten ottamalla yhteyden hammaslääkärin vastaanotolle.