Mitä suuhygienisti tekee?

Suuhygienisti on suun terveydenhuollon ammattilainen. He ovat Valviran laillistamia ja heidät koulutetaan ammattikorkeakouluissa. Suuhygienistiksi voi opiskella Helsingissä, Oulussa, Kuopiossa ja Turussa. Monikaan ei tosin tiedä, että mitä suuhygienisti tekee.

Jokainen hammaslääkärissä käynyt on tosin aina tavannut suuhygienistin. Hän puhdistaa esimerkiksi suun hammaskivestä ja auttaa hammaslääkäriä hoidon aikana.

Mitä suuhygienisti tekee ja mitä hänen työnkuvaansa kuuluu?

Suuhygienistit tekevät töitä esimerkiksi hammaslääkäreiden yksityisillä vastaanotoilla, terveyskeskuksissa ja jopa sairaaloissa. Suuhygienisti työnkuva on hyvin monipuolinen. Suurin osa heistä tekee työtä julkisella tai yksityisellä sektorilla ja työ painottuu hampaiden ja suun terveyden edistämiseen ja hoitoon.

Päivä alkaa vastaanotolla niin, että suuhygienisti valmistelee hammaslääkärin työhuoneen. Hän desinfioi hoitotuolin ja -huoneen pinnat ja täydentää välineet. Sen lisäksi hygienisti tutustuu potilaisiin ja käy heidän tietonsa läpi.

Vastaanotolle tulevat potilaat hoidetaan aikataulun mukaan ja aina potilaiden välillä pinnat desinfioidaan. Likaiset työvälineet viedään puhdistettavaksi välinehuoltoon.

Suuhygienistin vastuulla on etenkin suun terveyden edistäminen ja suun puhdistaminen esimerkiksi hammaskivestä. Hän neuvoo myös potilaita hampaiden harjaukseen ja hammaslangan käyttöön liittyvissä asioissa.

Mikä on hammaslääkärin ja suuhygienistin ero?

Hammaslääkärin ja suuhygienistin erot ovat suuret. Suuhygienisti puhdistaa välineitä ja pitää huolen työhuoneen puhtaudesta. Lisäksi hän puhdistaa suun hammaskivestä ja neuvoo potilasta edistämään suun terveyttä ja puhtaanapitoa kotioloissa. Lisäksi hän toimii hammaslääkärin assistenttina hoidon aikana.

Hammaslääkäri sen sijaan hoitaa muut toimenpiteet, kuten paikkaukset, juurihoidon, hampaiden poiston ja oikomiset. Hammaslääkärin vastuulla on potilaan suun hyvinvointi kokonaisuutena. Hän hoitaa myös iensairauksia, ottaa röntgenkuvia ja antaa hoito-ohjeita.

Miten suuhygienistin työhön opiskellaan?

Suuhygienistiksi opiskellaan ammattikorkeakoulussa. Suomessa on neljä paikkakuntaa, jossa tähän työhön voi opiskella.

  • Metropolia Ammattikorkeakoulu, Helsinki
  • Turun ammattikorkeakoulu, Turku
  • Savonia-ammattikorkeakoulu, Kuopio
  • Oulun seudun ammattikorkeakoulu, Oulu


Jotta voit päästä opiskelemaan, mitä suuhygienisti tekee, sinulla tulee olla esitietovaatimuksena toisen asteen tutkinto esimerkiksi lukiosta. Opinnot voi suorittaa myös aikuiskoulutuksena tai monimuotoisena opetuksena. Pääsykokeissa yhdistävä tekijä on kartoittaa opiskelijan motivaatio tutkinnon suorittamiseen ja katsoa, onko hakija sopiva työhön.

Koulutus syyhygienistiksi on yleensä noin 3,5 vuotta. Koulutukset alkavat joko syyskuussa tai tammikuussa ja niihin voi hakea keväällä ja syksyllä yhteishaussa. Joustavalla opiskelulla opinnot voi tosin saada suoritettua nopeamminkin.

Yhteenveto

Se, mitä suuhygienisti tekee, on hyvin tärkeää sekä potilaan että hammaslääkärin työn kannalta. Suuhygienisti pitää huolen työhuoneen puhtaudesta, desinfioi pinnat ja välineet, auttaa hammaslääkäriä hoidon aikana ja hoitaa suun puhdistamisen.

Ammattiin voi opiskella noin 3,5 vuodessa ammattikorkeakoulussa tai monimuoto-opiskeluna. Suuhygienistillä on paljon edistymismahdollisuuksia työssään ja työ on monipuolista ja haastavaa.

Seuraavat vapaat ajat:
Näytä kaikki ajat
Varaa aika numerosta (09) 5666 733 tai netistä
© 2017-2019 HammasOskari Oy
Sopimusehdot
Yhteystiedot
  • Hammaslääkäriasema Oskari, Liesikuja 4 A, 01600, VANTAA
Soita (09) 5666 733
Katso karttaa
Sulje

Kuinka ajanvaraus sujui?

Kaikki hyvin,
kiitos
En ole varma, auta
minua!

Älä häiritse, en halua nähdä tätä lomaketta enää

Soita minulle: (09) 566 6733

Saimme puhelinnumerosi talteen. Soitamme sinulle pian.

Käytämme sivustollamme evästeitä kehittääksemme palveluitamme. Käyttämällä sivustoamme hyväksyt evästeiden käytön ja yleiset sopimusehdot. Lue lisää
Jatka selailua