Voit varata ajan turvallisesti nettiajanvarauksella. Ajanvaraustiedot tallentuvat Assisdent -potilastietojärjestelmään (Entteri Oy) suojatun SSL-yhteyden kautta, emmekä tallenna potilastietoja omiin palvelimiin). Voit lukea lisää evästeistä ja tietoturvastamme täältä
Lue lisää

Hammaslääkärin ja suuhygienistin ero

Kaikki ovat joskus käyneet hammaslääkärin sekä suuhygienistin vastaanotolla, mutta eivät välttämättä tiedä tai ymmärrä, miksi heidän on pitänyt erikseen käydä näillä kahdella terveydenhuollon ammattilaisella. Hammaslääkärin ja suuhygienistin ero on kuitenkin aika mittava, mutta ei välttämättä näytä tavallisen asiakkaan silmissä mitenkään erityisen suurelta. Nämä molemmat ammattilaiset tekevät erittäin tärkeää työtä asiakkaiden suun terveyden hyväksi, jokseenkin hieman eri osa-alueilla.

Hammaslääkärin ja suuhygienistin eri: mitä hammaslääkäri tekee?

Hammaslääkärit työskentelevät yksityisvastaanotoilla tai terveyskeskuksissa. Heidän tärkein tehtävänsä on potilaan tutkiminen. Hammaslääkärin tutkimisen kohteet ovat suun sekä leukojen sairaudet ja vammat. Yleisimpiä hammaslääkärin tehtäviä ovat suun alueen tulehdusten hoito, hampaiden paikkaus, oikominen sekä niiden ennaltaehkäiseminen. Hammaslääkäri voi myös erikoistua:

  • Hammaslääketieteellinen diagnostiikka
  • Hampaiden oikomishoito
  • Kliininen hammashoito
  • Suu-ja leukakirurgia

Mitä suuhygienisti tekee?

Suuhygienistien ammatti poikkeaa paljolti hammaslääkärin ammatista. Jokainen meistä on varmasti joskus käynyt suuhygienistin vastaanotolla, mutta ei kuitenkaan ole aina ymmärtänyt mikä ero on näillä kahdella ammattilaisella.

Hammaslääkärin tehdessä suurempia toimenpiteitä potilaan suussa, suuhygienisti keskittyy potilaan suun terveyden edistämiseen, sekä iensairauksien hoitoon. Myös hammaskiven poistaminen kuuluu suuhygienistin työhön, eikä hammaslääkärin. Suuhygienisti myös ohjaa potilaan terveyden sujumista esimerkiksi ohjeistamalla suuveden tai hammaslangan käytössä.

Muutamia suuhygienistin tehtäviä ovat esimerkiksi:

  • Hampaidn puhdistus
  • Hammaskorujen kiinnittäminen
  • Värjäymien poisto
  • Hammaslääkärin assistenttina toimiminen
  • Vihlovien hampaiden hoito ja tutkiminen
  • Potilaan syljen ja sen erityksen mittaaminen

Yhteenveto

Hammaslääkärin ja suuhygienistin ero on todella suuri, kun katsotaan heidän työtehtäviensä osa-alueita. Molemmat ovat erittäin tärkeitä potilaan suun terveyden kannalta, vaikka he tekevätkin täysin eri asioita potilaan suussa.

Kuitenkin on tärkeää muistaa, ettei kumpikaan voi korvata toisen ammattilaisen antamaa hoitoa potilaalle, sillä he ovat erikoistuneet erilaisiin työtehtäviin potilaan suussa. Hammaslääkärin ja suuhygienistin yhteinen apu takaa parhaan tuloksen potilaan suun hyvinvoinnille, lisänä tietysti potilaan oma huolenpito hampaistaan.

Seuraavat vapaat ajat:
Näytä kaikki ajat
Nettiajanvaraus
HammasOskari
Yhteystiedot
Vastaanottomme sijaitsee myyrmäessä juna-aseman vieressä. Perille pääset kätevästi julkisilla kulkuvälineillä tai autolla. Alueella on runsaasti maksuttomia parkkipaikkoja.
Liesikuja 4 A, 01600 Vantaa.
Varaa aika numerosta (09) 5666 733 tai netistä
© 2017-2024 HammasOskari Oy
Soita (09) 5666 733
Katso karttaa
Sulje

Kuinka ajanvaraus sujui?

Kaikki hyvin,
kiitos
En ole varma, auta
minua!

Älä häiritse, en halua nähdä tätä lomaketta enää

Soita minulle: (09) 566 6733

Saimme puhelinnumerosi talteen. Soitamme sinulle pian.