Voit varata ajan turvallisesti nettiajanvarauksella. Ajanvaraustiedot tallentuvat Assisdent -potilastietojärjestelmään (Entteri Oy) suojatun SSL-yhteyden kautta, emmekä tallenna potilastietoja omiin palvelimiin). Voit lukea lisää evästeistä ja tietoturvastamme täältä
Lue lisää

Lohjennut hammas

Lohjennut hammas

Ei hätää, hammaslääkärilläsi on tähän ratkaisut.

Syöt lempikarkkiasi tai kenties vain pehmeää leipää, kun yhtäkkiä tunnet suussasi jotakin sinne kuulumatonta. Ikävä tunne valtaa tajutessasi, että kyseessä on lohjennut hampaan palanen.

Kiille, hampaan uloin kerros on ehkä elimistön kovin ja mineralisoitunein kudos, mutta senkin kestävyydellä on rajansa. Kolaus hampaaseen, kaatuminen maahan tai johonkin kovaan pureminen, etenkin jos hammasta on heikentämässä karies, voi johtaa lohkeamiseen. Jos havaitset lohkeaman hampaassa, älä hermostu. Hammaslääkärillä on monia eri tekniikoita korjata lohjennut, murtunut, haljennut tai katkennut hammas.

Miten toimia lohjenneen hampaan kanssa?

Jos havaitset lohkeaman hampaassasi hakeudu hammaslääkärin hoitoon mahdollisimman pian. Viivyttely voi johtaa hampaan lohkeamiseen lisää tai hampaan ydinontelon eli pulpan infektoitumiseen tai vaurioitumiseen johtaen taas pahimmillaan hampaan menettämiseen.

On muutamia temppuja, joita voit tehdä jo kotona ennen hammaslääkärille pääsyä:

  • Jos lohkeamassa on terävyyksiä, jotka hankaavat kieltä tai poskea, voit kokeilla apteekista saatavaa väliaikaista paikkamateriaalia (Cavit W).
  • Mikäli sinulla on kipuja voit turvautua itsehoitokipulääkkeisiin, kuten Burana, Panadol,…
  • Syö pehmeää ruokaa ja vältä puremista lohjenneella hampaalla.

Hammaslohkeaman hoito hammaslääkärillä riippuu siitä, kuinka syvä lohkeama on kyseessä. Pienen lohkeaman korjaus hoituu usein yhdellä käynnillä ja jopa ilman puudutusta. Isomman lohkeaman ollessa kyseessä toimenpide on usein kalliimpi ja vaatii tekniikalta sekä materiaalilta enemmän. Seuraavaksi muutamia erilaisia menetelmiä korjata lohkeama hampaassa.

Mikäli hampaasta on lohjennut vain pieni palanen tai vanha paikka, voi hammaslääkäri usein paikata hampaan niin sanotulla yhdistelmämuovitäytteellä eli muovipaikalla. Muovipaikka on hampaan värinen ja sävy saadaan usein esteettiselläkin alueella vastaamaan hampaan omaa sävyä todella tarkasti.

Paikkaus on yksinkertainen toimenpide, jossa hammasta ei välttämättä tarvitse edes puuduttaa. Toimenpide voi vaatia aluksi röntgenkuvan, josta tutkitaan hampaan juuri ja sitä ympäröivä luu. Paikkauksessa hampaan pinta käsitellään ensin lyhyesti fosforihapolla, jonka jälkeen siihen levitetään sidosaine eli niin sanottu liima. Seuraavaksi menetettyä hampaan osaa rakennetaan muovilla pienissä erissä. Lopuksi muovi kovetetaan valokovettajalla, jonka jälkeen hampaan paikka on viimeistelyä vaille valmis.

Hammaslohkeaman ollessa laajempi

Kun kyseessä on isompi lohkeama tai suuren reiän takia vähiin käynyt hammas, voidaan hampaaseen joutua tekemään hammaskruunu eli kruunu. Tällä tavoin hammasta saadaan vahvistettua ja palautettua sen alkuperäistä ulkomuotoa ja -näköä. Kruunuja tai osakruunuja tehdään useista eri materiaaleista, usein eri menetelmin. Kruunumateriaaliksi voidaan valita keramia, metallokeramia tai kulta. Eri materiaaleilla on eri ominaisuudet ja täten oikeat paikkansa. Keraamisilla kruunuilla tai täytteillä pystytään parhaiten palauttamaan hampaan luonnollinen ulkonäkö. Vastaanotollamme käytössämme on CEREC-menetelmä, jolla voimme valmistaa kokokeraamiset kruunut jopa yhdellä istunnolla potilaalle kustannustehokkaasti.

Hämmennystä lisäämään pitää tähän väliin todeta, että luonnonhampaan suussa näkyvää osaa kutsutaan myös kruunuksi. Kun lähes koko kruunu on lohjennut (”hammas katkennut”) mutta alla oleva hampaan juuri on edelleen ehjä, saatetaan hammas pystyä vielä kruunuttamaan. Tässä tapauksessa kruunuttaminen tosin yleensä edellyttää ensin hampaan juurihoitamista. Juurihoidon voi suorittaa yleishammaslääkäri tai juurihoitoihin erikoistunut endodontian erikoishammaslääkäri. Juurihoidolla pyritään siihen, että kruunulle haetaan tukea hampaan sisältä juurikanavista.

Kruunuja tehdään muutamilla eri menetelmillä. Perinteisesti laboratoriovalmisteisina tai digitaalisia menetelmiä käyttäen. Perinteisesti laboratorion kautta valmistettuna kruunun valmistus vaatii usein vähintään kaksi aikaa hammaslääkärille noin 1-2 viikon välein ja jäljennökset hampaista sekä väliaikaisen kruunun. Näin tehtynä kustannukset potilaalle ovat uudempia digitaalisia menetelmiä huomattavasti korkeammat. Digitaalisin menetelmin, kuten CERECillä kruunu hampaalle valmistuu jopa yhden istunnon aikana ilman väliaikaista kruunua, ilman suun sisäpuolella otettavia jäljennöksiä ja pienemmin kustannuksin – tavallisimmin noin 600-700 euroa.

 

Laminaatti, hammaskuori, kuorikko…

Samalle asialle on jälleen liikkeellä useampi eri nimi. Virallisesti puhumme laminaatista. Etuhampaan lohjetessa tai kun jostain muusta syystä halutaan muuttaa etuhampaan muotoa, väriä tai molempia saatetaan hampaalle valmistaa laminaatti. Materiaalina tällöin on keramia. Idea laminaatin takana muistuttaa teknisesti kynsille tehtäviä tekokynsiä. Työ laminaattien kanssa on todella suurta tarkkuutta vaativaa ja hampaasta suurimmissa osissa tapauksia hiotaan pois vain 0,3 – 1,0 millimetriä kiillettä. Tämän jälkeen työ jatketaan loppuun joko perinteisesti laboratorion kautta tai digitaalisia menetelmiä käyttäen.

Juurihoito ja kruunu

Lohkeaman ollessa tarpeeksi suuri, voi hampaan pulpa eli ydinontelo vaurioitua tai infektoitua. Pulpa on sidekudoksen täyttämä ontelo, missä on hampaan hermot ja verisuonet. Hampaan jomottava särky, puruarkuus ja värin tummeneminen ovat yleisiä vihjeitä hampaan pulpan mahdollisesta vaurioitumisesta. Myös täysin oireettoman hampaan pulpa voi olla vaurioitunut. Mikäli infektio ehtii liian pahaksi voidaan hammas joutua poistamaan.

Lyhykäisyydessään juurihoidossa hampaasta poistetaan kuollut pulpa, hammasjuurten hermot ja verisuonet sekä lopuksi täytetään edellä mainitut kohdat.

Juurihoidon suorittaa usein yleishammaslääkäri, mutta juurihoito on myös oma hammaslääketieteen erikoisalansa. Näitä erikoishammaslääkäreitä kutsutaan endodontian erikoishammaslääkäreiksi. Useimmat juurihoidot eivät ole toimenpiteinä kivuliaita.

Seuraavat vapaat ajat:
Näytä kaikki ajat
Nettiajanvaraus
HammasOskari
Yhteystiedot
Vastaanottomme sijaitsee myyrmäessä juna-aseman vieressä. Perille pääset kätevästi julkisilla kulkuvälineillä tai autolla. Alueella on runsaasti maksuttomia parkkipaikkoja.
Liesikuja 4 A, 01600 Vantaa.
Varaa aika numerosta (09) 5666 733 tai netistä
© 2017-2024 HammasOskari Oy
Soita (09) 5666 733
Katso karttaa
Sulje

Kuinka ajanvaraus sujui?

Kaikki hyvin,
kiitos
En ole varma, auta
minua!

Älä häiritse, en halua nähdä tätä lomaketta enää

Soita minulle: (09) 566 6733

Saimme puhelinnumerosi talteen. Soitamme sinulle pian.